Oma keho takaisin – normaaliin elämään ja kehonkäyttöön palaaminen synnytyksen jälkeen

18.10.2023

Osa 1 Löydä lantionpohja ja vatsan tuki

Tämä on ensimmäinen osa Oma keho takaisin -blogisarjassa.

Synnytyksen jälkeen palautumiselle, uuden arjen opettelulle ja sopeutumiselle on hyvä antaa aikaa. Kun liikuntaan ja omaan fyysiseen hyvinvointiin liittyvät asiat alkavat heräillä mielessä, moni miettii, mistä tietää, voiko aloittaa turvallisesti esimerkiksi vatsalihasharjoittelun tai tutun harrastuksen. Usein vastaanotollani lähdetään liikkeelle testeistä.

Testaa nämä

Voit myös testata nämä kaksi asiaa itsenäisesti ennen vatsalihasten harjoittelun aloittamista:

Toisinaan syvän lihaksiston sytyttely ja aktivointi vaatii houkuttelua ja keskittymistä, koska raskausaikana vartalon lihasten tukisuhteet ja yhteistyö ovat sopeutuneet muuttuneeseen kuormitukseen. Raskausaikana kehonkäyttöön on voinut vaikuttaa muuttuneen ryhdin lisäksi tiettyjen rakenteiden ylikuormitus sekä tuki- ja liikuntaelimistön kivut.

Synnytyksen jälkeen hermolihasjärjestelmän on taas mukauduttava erilaisessa ryhdissä toimimiseen. Harjoittelulla voi tukea ja edistää sitä. Tavoitteena on löytää uudelleen neutraali keskiasento ja tukilihaksiston aktivaatio – pohja taloudelliselle kehonkäytölle ja lihasvoiman vahvistamiselle koko kehossa.

Arpihommia

Joskus harjoittelua ja kehon toimintaa voivat häiritä mahdolliset kiristävät sektio- ja episiotomia-arvet. Jos arpi kiristää tai aiheuttaa kipua itsehoidosta huolimatta parin kuukauden kuluttua synnytyksestä, kannattaa tarkistuttaa tilanne fysioterapeutilla.

Fysioterapeutin käsissä arpeen ja lihaskalvostoon saadaan liikkuvuutta, mikä voi auttaa viestinkulkua oikeille lihaksille harjoittelussa ja kehonkäytössä sekä ylipäätään normalisoida kudostenvälistä toimintaa.

Äitiysfyssarille

Äitiys- tai lantionpohjanfysioterapeutin vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos haluat

Oma hetki

Harjoittelu olisi hyvä aloittaa kehoa herättelevistä liikkeistä, pieninä annoksina. Suuri osa synnyttäneistä äideistä ei ole ehtinyt aloittaa oman kehon palautumista tukevaa harjoittelua ensimmäisten vauvakuukausien aikana, vaikka syvän lihaksiston herättelyä voi aloitella heti synnytyksen jälkeen. Voin laskea itseni tähän joukkoon. Se on täysin ymmärrettävää uni- ja imetyskuvioiden keskellä: yleensäkin vauva-arjen vielä hakiessa rytmiä ja rutiinia. Paineita ei kannata ottaa aloittamisesta, sillä on hyvin yksilöllistä koska sopiva ajankohta on voimavarojen ja aikaresurssien suhteen.

Harjoittelua ei ole missään nimessä myöhäistä aloittaa, vaikka vauva olisi jo ehtinyt vähän kasvaakin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että itselle otettu lyhytkin hetki tuo myös jaksamista arkeen. Tyytyväisyys siitä, että on tehnyt itsensä eteen jotain, saanut aikaa itselle ja omalle keholle, lisää hyvinvointia.

Mitä seuraavaksi?

Lantionpohjan ja vatsan tuen löytämisen jälkeen on luontevaa ja turvallista jatkaa harjoittelua kohti toiminnallista kehoa, lisäten liikkuvuutta ja voimaa. Siitä tarkemmin Oma keho takaisin -blogisarjan toisessa osassa.


Fysioterapeutti Elina Niemi

Tekstin kirjoittaja on fysioterapeutti Elina Niemi. Hänellä on pitkän linjan kokemus fysioterapeuttina kehon ja lantionpohjan toiminnasta sekä kiputiloista. Hän on perehtynyt myös raskausajan fysiologian erityispiirteisiin ja kehon faskiarakenteiden toimintaan.

Elinan sekä muiden äitiyspalveluiden asiantuntijoiden vapaat ajat löydät verkkoajanvarauksesta. Ajan voi varata tietenkin myös soittamalla numeroon 010 292 8570. Tervetuloa vastaanotolle!